انتخاب اسم برند ظاهرا ساده، اما بسیار عمیق است!
خلق کردن یک برند کاری فراتر از انتخاب یک اسم و طراحی لوگو برای آن است؛ برندینگ مثل یک سفر طولانی است که برای موفقیت باید وارد مسیر پر پیچ و خم آن بشوید!
انتخاب کردن اسم برندی که مشتریان بتوانند با آن ارتباط خوبی برقرار کنند، جزو اقدامات ضروری برندینگ است؛ پس هر اسمی که صرفاً به نظر شما جذاب به نظر میرسد، لزوماً نمیتواند اسم خوبی برای برندتان باشد؛ به همین خاطر هم انتخاب اسم برند میتواند فرآیندی سخت و پیچیده به نظر برسد؛ چرا که اسم برند باید:
o جذاب و گیرا باشد
o مناسب شخصیت برند شما باشد
o به خاطر سپردنش برای مردم آسان باشد
o در هنگام تبلیغات چشمگیر و جذاب به نظر برسد
o دامنه اینترنتی و اکانتهای شبکههای اجتماعی اشغالشده نداشته باشند

ویژگی های یک اسم برند خوب
فرمول های مختلفی برای انتخاب اسم یک برند وجود دارند. مثلاً مشتریان به اسم برندهایی مثل کوکا-کولا، کیت-کت، جلی-بلی که از یک ساختار تکرارشونده در اسم خود استفاده میکنند، واکنش مثبتتری نشان میدهند.
در کشور ما هم برندهایی مثل اشی-مشی، مَزمَز و چینچین از همین فرمول انتخاب اسم برند استفاده کردهاند؛ اما اگر راستش را بخواهید هیچ فرمول تضمینشده ای برای انتخاب اسم برند وجود ندارد. بااین وجود اگر اسم برندتان برخی از ویژگیها را داشته باشد، هم استفاده از آن و هم به خاطر سپردنش برای مردم آسانتر خواهد شد.
در ادامه ویژگیهای یک اسم برند ایدهآل را با هم بررسی می کنیم:
۱٫ بامعنا باشد
اسم برند باید با ارزشهای بنیادین شرکتتان ارتباط معنایی داشته باشد و بتواند با مشتریان ارتباط برقرار کند.
تابهحال به انتخاب اسم برند شرکتهای تولیدکننده نوشابههای انرژی زا دقت کردهاید؟
- Monster – به معنای هیولا
- RedBull – گاو قرمز
- RockStar – ستاره راک
- Burn – سوختن
- big bear- خرس بزرگ
همه ی این اسمها از نظر ذهنی یک انرژی خاصی دارند؛ انگار که واقعاً قدرتمند هستند و هر کس از آنها استفاده کند میتواند مثل یک گاو خشمگین یا خرس درنده نیرومند بشود!

۲٫ متفاوت باشد
اسم برند باید منحصربهفرد، به یادماندنی و مهمتر از همه از سایر رقبای شما متمایز باشد. تصور نکنید اگر اسمی نزدیک به یک برند مشهور انتخاب کنید، زرنگی کردهاید . مخصوصاً اگر یک شرکت تازه تأسیس باشید هیچگاه از اسمهای مشابه برندهای بزرگ استفاده نکنید؛ چون این کار باعث میشود شما دذر نظر مشتریان یک شرکت فیک و کپی به نظر برسید. در ضمن این شرکتهای بزرگ وکلای درجه یک و تیم حقوقی قدرتمندی دارند و برای محافظت از برند خود میلیونها تومان هزینه می کنند!
برای مثال در حوزه مُد و فشن شرکت معروف Victoria Secret از شرکتی که اسم برندش را Victoria’s Little Secret گذاشته بود شکایت کرد و توانست از آنها غرامتی چند میلیون دلاری دریافت کند!
۳٫ راحت باشد
به معنی اینکه هر کسی به راحتی بتواند اسم برند شما را بخواند، تلفظ کند، بنویسد و در گوگل سرچ کند .
۴٫ قابل ثبت باشد
اسم برند شما باید هم به صورت قانونی و هم در دامنههای اینترنتی قابل ثبت باشد. اگر نتوانید به صورت قانونی برند خود را ثبت کنید، هر چقدر هم که برای انتخاب نام برندتان وقت گذاشته باشید، وقتتان هدر رفته. پس قبل از هر کاری از آخرین تغییرات قوانین انتخاب اسم برند مطلع شوید .
برای «ثبت دامنه» هم کافی است همین عبارت را در گوگل جستجو کنید تا شرکتهای ارائهدهنده خدمات سرور را پیدا کرده و بهصورت آنلاین دامنهی موردنظرتان را بررسی و خریداری نمایید.

۵٫ آیندهنگرانه باشد
برای انتخاب اسم برند باید باید نیم نگاهی هم به چشمانداز آینده شرکت خود داشته باشید. شاید در حال حاضر حوزه فعالیت شما در حد یک استان و نهایتاً شهرهای اطراف باشد ولی از کجا میدانید که در آینده نخواهید فعالیت خود را به کشورهای همسایه یا حتی قارههای دیگر گسترش دهید؟
شما باید حتی به معنی یک کلمه در فرهنگهای بازار هدف آینده خود نیز فکر کرده باشید؛ شاید داستان آب معدنی شرکت “اَلَموت” (به معنای آشیانه عقاب و نام منطقهای در قزوین) را شنیده باشید که وقتی به کشورهای عربی صادر شد فقط به دلیل معنای اسم آن در زبان عربی (مرگ) با واکنش منفی بسیار شدید مشتریان روبه رو شد!
همچنین پیشنهاد میکنیم از نام خانوادگی خود بهعنوان اسم برند استفاده نکنید؛ شاید در آینده وقتی برند خود را بفروشید، این سختی کارتان شود و شاید اصلاً خریدار احتمالی را منصرف کند. مخصوصاً در صنایعی که تولیدات لوکس دارند. مثلا خود شما ترجیح میدهید یک ساعت گرانقیمت را از برند “معصومی زادگان” بخرید یا “رولکس”؟
البته در اینجا استثنایی هم وجود دارد؛مثلا اگر یک سلبریتی هستید وضعیت فرق میکند. و انتخاب اسم برند از روی نام خانوادگی اتفاقاً خیلی هوشمندانه خواهد بود؛ چون شما شهرت اولیه را دارید، و این اتفاق هزینههای برندینگ را بهشدت کاهش می دهد. خیلی از سلبریتیها معروف دنیا مثل ” کایلی جنر ” (برند محصولات آرایشی) و در ایران مثل “لیلا اوتادی (برند عطر و ادکلن) نام خود را روی برند خود گذاشتند.
نکته مهم دیگر اینکه نباید از اسم هایی استفاده کنید که باعث حساسیت برخی از قشرهای مردمی می شوند. مثلاً اگر اسم برند خود را «پرسپولیس» بگذارید ممکن است طرفداران استقلال از شما خرید نکنند یا حتی بدتر با شما دشمنی کنند؛ شاید به نظرتان مسخره برسد ولی این موارد واقعاً پیش میآیند!

۶٫ بصری باشد
یعنی بتوان اسم برند را از طریق المانهای گرافیکی به شکل مناسبی طراحی کرد. برندهایی مثل اپل، جگوار، عقاب، ردبول مثالهای خوبی برای یک اسم برند بصری هستند؛ چون همزمان یک تصویر واضح از آنها در ذهن مخاطب شکل میگیرد. بنابراین دست طراح برای مانور روی ویژگیهای بصری نام برند باز است.